Ağrı, ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir kenttir. Van, Kars, Bingöl ve Iğdır ile komşu olan kent adını sınırları içerisinde yer alan Ağrı Dağı’ndan almıştır. Ağrı; pek çok medeniyetin geçiş güzergahında yer almasının sonucu sahip olduğu tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve konuklarını en iyi şekilde ağırlamayı amaç edinen Ağrı otelleri ile görülmeye değer olan kentlerimiz arasında yer alır.
Gerek sahip olduğu doğal güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse de çeşitlenen turizmiyle göz dolduran Ağrı gezilecek yerler açısından zengin bir kentimizdir. Her geçen gün çeşitlenen turizm kollarıyla değerine değer katan Ağrı kültür, inanç ve termal turizminde hızla gelişmektedir. Ağrı’da yapılacaklar arasında ilk sırayı doğa sporlarına ve doğa severlere vermek gerekir. Dağcılık faaliyetlerinin sıkça yapıldığı Ağrı Dağı’nda tırmanış yapabilir, doğa yürüyüşleri geçekleştirebilir ya da kamp kurabilirsiniz. Yaylalara çıkıp el değmemiş doğanın koynunda huzur dolu bir tatil gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru da Ağrı’dadır. Bu muhteşem doğa olayına tanıklık edebilirsiniz. Meya Mağaraları ve Buz mağarası gibi eşine az ratlanır doğal oluşumları görebilirsiniz. Türkiye’nin en önemli kuş gözlem alanlarından birine ev shaipliği yapan Ağrı’da yüz farklı kuş türünü gözlemleyebileceğiniz alan da Ağrı’da gezilecek yerler arasındadır.
Öte yandan, göç yolları üzerinde konumlanmış olan kent çok eski çağlardan bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunun sonucu olarak tarihi zenginlik bakımından Ağrı’da görülecek yerler oldukça fazladır. İshak Paşa Sarayı, Urartu Kalesi, Doğu Beyazıt Kalesi, Beyazıt Eski Cami, Diyadin Meya Köyü, Girik Tepe, Toprakkale, Ahmed-i Hani Türbesi ve Eski Beyazıt Antik Kenti bunlardan yalnızca birkaç tanesidir.
İshak Paşa Sarayı: 1685 yılında inşasına başlanan saray, dünyanın ik kaloriferli mimari yapısı olması yönüyle önem taşır. Oldukça ihtişamlı olan yapının muhteşem bir manzarası vardır ve görenleri kendine hayran bırakır.
Doğu Beyazıt Kalesi: Tarihe pek çok önemli olaya tanıklık etmiş bir yapı olan Doğu Beyazıt Kalesi sarp kayalıklar üzerine kurulu olup yapım tarihi konusunda net bir bilgi yoktur. Urartu döneminde yapıldığına dair görüşler bulunur.
Beyazıt Eski Camii: Doğu Beyazıt kalesinin yakınında yer alan caminin Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı düşünülür. Muhteşem bir konumda yer alan cami görülmeye değer…
Bunun dışında Ağrı’da kış turizmi de gelişme göstermiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alması ve yüksekliğinin fazla olmasıyla kentte kış sporlarına elverişli kayak merkezlerinin oluşması kaçınılmaz olmuştur. Bu kayak merkezlerinden birinde kış sporlarının tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Ya da dilerseniz Diyadin Kaplıcaları ile şifa bulabilir, vücut yorgunluğunuzdan kurtulabilirsiniz. Diyadin Kaplıcaları bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum ve karbondioksit açısından zengindir. Romatizma, nöroloji hastalıkları, kemik, kireçlenme, siyatik, cilt ve metabolizma rahatsızlıklarına şifa olan bu kaplıcalar termal turizm açısından büyük bir öneme sahiptir.