Yerleşim tarihi milattan önce 1400 yılına kadar uzanan Bitlis ili, bu tarihlerde Urartular’ın yerleşim alanı olarak bilinir. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bitlis’in günümüzdeki ismi Makedonya Kralı Büyük İskender döneminde yapılan “Liz Kalesi” anlamındaki Betlis’ten gelmektedir. Sahip olduğu tarihi derinliğin yanında doğal güzelikleri ile de bilinen Bitlis, “Vadideki Güzel Şehir” olarak anılır.
Bitlis Gezilecek Yerler
Büyük bir tarihi derinliğe sahip olan Bitlis’te Gezilecek Yerler listesini tarihi özellikli eserler ve doğal güzellikler oluşturmaktadır. Bitlis’in sahip olduğu tarihi özellikli yapıları listeleyecek olursak:
1971 yılında hizmete açılan Ahlat Müzesi, milattan önce 2000 yılına kadar uzanan birçok tarihi özellikli esere ev sahipliği yapmaktadır. 1216 tarihinde Selçuklu Devleti zamanında yapılan İslahiye Medresesi, günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Milattan önce 312 yılında inşa edilen Bitlis Kalesi, Büyük İskender tarafından Leys Bedlis’e yaptırılmıştır. Urartular döneminde yapılan ve daha sonra tahrip olup yıkılan eskisinin yerine Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Ahlat Sahil Kalesi, Bitlis’in en önemli yapılarındandır. Kitabesinde bulunan bilgiye göre 1810 yılında onarımdan geçen Kureyşi Camii, 1784 yılında inşa edilen Sultaniye Camii, 1477 yılında Bayındır İbn Rüstem tarafından yaptırılan Emir Bayındır Camii, 1150 yılında Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından inşa ettirilen Bitlis Ulu Camii, Bitlis’in en eski camisi olma özelliğine sahip olan Tarihi Hizan Camii, kiliseden camiye çevrilmiş olan Şeyh Hasan Camii, 1801 yılında inşa edildiği tahmin edilen Gökmeydan Camii, Bitlis’in merkezinde büyüklüğü ile dikkat çeken Şerefiye Camii ve Külliyesi, 16. yüzyılda Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilen Rahva Kervansarayı Bitlis’in dikkat çeken tarihi özellikli yapılarındandır.
Bitlis’te bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi, Şeyh Babo (Üryan Baba) Türbesi, Usta Şagirt Kümbeti, Emir Ali Kümbeti, Çifte Kümbet, Emir Bayındır Kümbeti ve Küfrevi Türbesi gezilmeye değer diğer tarihi özellikli yapılardandır. Selçuklu mezarlığı olan Ahlat Mezarlığı, 10 bin metrakarelik bir alanda bulunmaktadır. Sanat eserlerininin ve 8 bin tane mezar taşının bulunduğu mezarlık, 11. yüzyıldan beri bozulmamıştır ve dünyanın en büyük müslüman mezarlığı olma özelliğine sahiptir.
Bitlis’in sahip olduğu doğal güzelliklerden en önemlisi Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü’dür. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Nemrut Gölü, Nemrut Dağı’nın tepesinde volkanik dağın dördüncü zamanda patlaması sonucu oluşmuştur. Göl çevresinde günümüzde bulunan bitki çeşitliliği de misafirleri memnun etmektedir.
Konaklama İmkanları
Tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Bitlis, zengin konaklama imkanları ile de misafirlerinin memnuniyetini sağlamaktadır. Her bütçeye hitap edebilen Bitlis Otelleri, misafirlerine konforlu hizmet vermektedir.
Yeme İçme
Bitlis’in lezzetlerinden Büryan Kebabı ve Avşor’u denemeyi unutmayın!
Siz de Bitlis’i tatil planlarınızın arasına ekleyin; tarihi ve doğal güzellikleri ile Bitlis şehrini keşfetmek için geç kalmayın!
Tatil Fırsatları
Erken Rezervasyon
otel fiyatlarını sorgulayabileceğiniz online seyahat portalı Tatil.com!En Ucuz Bitlis tatil otelleri
Online Otel Rezervasyonu
En fazla seçenek