Medeniyetlerin ve dinlerin beşiği olan Hatay; üç semavi dini barındırmaktadır. Cami, kilise ve havra’nın bir arada bulunduğu Hatay’da ezan sesi, çan sesine karışmaktadır. Türkiye’nin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay’da milattan önce 100.000 ile 40.000 yılları arasından kaldığı düşünülen bulgulara ulaşılmıştır. Kültürel zenginliği ve tarihi dokusu Hatay’a birçok turistik mekan kazandırmış, doğal güzellikler ise bu mekanlarla büyük uyum sağlamıştır.
Medeniyetlerin beşiği Hatay’da Gezilecek Yerler listesi tahmin edebileceğiniz üzere oldukça kabarıktır. Saint Pierre Kilisesi; antik Stauris dağı eteklerinde kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9.5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olan Saint Pierre Kilisesi; 1963’te Papa tarafından hac yeri ilan edilmiştir. Kilisede her yıl 29 Haziranda büyük bir ayin yapılmaktadır.
Anadoludaki ilk cami olma özelliğine sahip olan Habib-i Neccar camiinin tarihi 636 yılında dayanmaktadır. İsa’nın iki havarisinin ve onlara ilk inanan ve şehit edilen kişi olan Habib-i Neccar’ın türbesi de caminin yanında bulunmaktadır.
Roma İmparatoru Titus tarafından Nikatör kentini selden korumak için yaptırılan Titus tünelleri’nin yapımının 100 yıldan fazla sürdüğü tahmin edilmektedir. UNESCO Dünya Mirası listesine de giren Titus Tünelleri’nin yüksekliği 7 metre genişliği 6 metre uzunluğu açık alanlarıyla birlikte toplam 1380 metredir. Tünelin deniz tarafına bakan kısmında kaya mezarlar bulunmaktadır. Kaya mezarlardan en büyük olanı halk arasında Beşikli Mağara olarak bilinmektedir.
Kervanların ve askeri birliklerin güvenliğini sağlamak için 2. Selim tarafından 1574’te yaptırılmış olan Payas Sokullu Külliyesi, bir menzil külliyesidir. Milattan sonra 6. yüzyılda inşa edilen St.Simon Manastırı, Antakyalı St. Simon’un bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak ünlenmiştir. Helenistik dönemde Anadolu-Suriye-Mısır yolunu kontrol etmek için yapılan Bakras Kalesi, sonraki dönemlerde Romalılar, Mısırlılar ve Haçlı orduları tarafından onarılarak kullanılmıştır.
Tarihi milattan önce 6.-5. yüzyıla dayanan İsos Antik Kenti, o döneme ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Hatay’da yapılan antik kazılarda çıkan kalıntıların sergilendiği Antakya Mozaik Müzesi kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Hatay’da bulunan; Kurşunlu Han, Kızlar Sarayı, Barlaam Manastırı, Antakya Katolik Kilisesi, Antakya Protestan Kilisesi, Antakya Ortodoks Kilisesi, Antakya Havrası, Koz Kalesi ve Çevlik Ören Yeri’de önemli gezilecek yerlerdendir.
Hatay tarihi yapıları ve kültürel renkliliğinin dışında mutfağıyla da tanınmaktadır. Hatay mutfağının en güzel tatlarından; Künefe, Küflü Çökelek, Katıklı Ekmek, Tepsi Kebabı, Kağıt Kebabı ve Tuzda Tavuk gibi lezzetleri denemelisiniz.
Tatil Fırsatları
Erken Rezervasyon
otel fiyatlarını sorgulayabileceğiniz online seyahat portalı Tatil.com!En Ucuz Hatay tatil otelleri
Online Otel Rezervasyonu
En fazla seçenek