Milattan önce 3 bin yılına kadar uzanan yerleşim tarihine sahip olan Kırşehir, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerden pek çok eseri de halen bünyesinde barındırmaktadır. Şu anki ismini Türkler döneminde “kırın şehri” anlamında alan Kırşehir, bugüne kadar bu isimle ulaşmıştır.
Kırşehir Gezilecek Yerler
Tarihi özellikli yapılar ve doğal güzellikler ile dikkat çeken Kırşehir’de Gezilecek Yerler listesini yine bu yapı ve eserler oluşturmaktadır. Kırşehir’in sahip olduğu tarihi özellikli yapıları sıralayalım:
Günümüzde Çağırkan kasabasında bulunan Çağırkan Kale Höyük, milattan önce 3000 yılından itibaren İslami döneme kadar yerleşim birimi olarak kullanılmıştır. Şehir merkezinde konumlanan Merkez Kalehöyük, milattan önce 3 bin yılına kadar uzanan yerleşim tarihini günümüzde de devam ettirmektedir. İl merkezine 35 km mesafede bulunan Hashöyük’te yapılan kazılarda Hitit dönemine ait olan eserlere ulaşılmıştır. Mucur ilçesinde bulunan Mucur Yeraltı Şehri, 3. yüzyıla kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Yerden 7-8 metre derinlikte olan şehirde bulunan 42 oda, dehlizler, ahırlar, ibadet yerleri, gizli yollar, geçitler ve havalandırma bacaları görülmeye değerdir.
4 veya 5. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Dulkadirli İnli Murat Yeraltı Şehri, üç ana mekan ve bu mekanlara açılan 10 adet odasıyla görülmeye değerdir. Kırşehir beyi Cacaoğlu Emir Nurettin tarafından 1272 yılında inşa edilen Cacabey Medresesi, daha sonra camiye çevrilmiştir. 1482 yılında Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran adına yaptırılan Ahi Evran Camii ve Türbesi, Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Kırşehirde bulunan camilerden Lala (Lale) Camii, Alaaddin Camii, Kapucu Camii ve Çarşı Camii’ni görebilirsiniz. Yine Kırşehir’in sahip olduğu türbelerden Aşıkpaşa Türbesi, Süleyman Türkmani Türbesi, Muhterem Hatun Türbesi ve Yunus Emre Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Hititler döneminde yapıldığı sanılan Kuş Kalesi, Bizans Dönemi sonuna kadar aktif olarak kullanılmıştır. Kırşehir’in en büyük kalelerinden olan Keçi Kalesi, Bizanslılar tarafından yapılmıştır. 1248 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’nin Kırşehir Emiri Nurettin Caca tarafından yapılan Kesikköprü Kervansarayı (Cacabey Hanı) iki ayrı renk taştan yapılmış taç kapısı ve taş işçiliği ile dikkat çekmektedir.
Bizans döneminden kalma Üçayak Kilisesi, üç ayrı mezhebin bir kubbe altında ibadet etmiş olması özelliğiyle dikkat çekmektedir. Tuğladan inşa edilmiş olan kilisenin birçok yeri doğal etkenler sonucu yıkılmıştır. Kırşehir’n ev sahipliği yaptığı diğer kiliselerden Derefakılı Kilisesi, Aflak Kilisesi ve aksaklı Kilisesi görülmeye değerdir.
Kırşehir Konaklama
Gelişmiş turistik imkanlarla dikkat çeken Kırşehir, konaklama imkanları bakımından da oldukça zengindir. Konforlu hizmetleri ile dikkat çeken Kırşehir Otelleri, her bütçeye hitap edebilen zengin alternatifleri ile misafirlerine konforlu hizmet sağlamaktadır.
Kırşehir Ne Yenir?
Kırşehir, zengin yemek kültürü ile de dikkat çekmektedir. Kırşehir’e gitmişken Kırşehir’in meşhur lezzetlerinden Et Yahnisi, Madıkmak, Kesme Aşı, Topalak, Pancar Çırpması, Yarma Aşı ve Keşkef gibi lezzetleri tatmadan Kırşehir gezinizi tamamlamayın!
Tatil Fırsatları
Erken Rezervasyon
otel fiyatlarını sorgulayabileceğiniz online seyahat portalı Tatil.com!En Ucuz Kırşehir tatil otelleri
Online Otel Rezervasyonu
En fazla seçenek